luni, 28 octombrie 2013

Cum pastram cosmeticele naturale?

Produsele comerciale sunt de obicei incarcate cu conservanti pentru a le permite sa ramana in stare proaspata o perioada lunga de timp, incepand cu momentul fabricarii si momentul consumarii produsului. Majoritatea produselor cosmetice contin apa si substante nutritive care constituie un mediu favorabil dezvoltarii microbilor. De aceea conservantii sunt o parte necesara a produselor de ingrijire personala. Fara conservanti, cremele si gelurile, sampoanele ar deveni o pepiniera de microbi.


Conservantii utilizati pe scara larga sunt parabenii. Desi conservantii  extind durata de viata si impiedica dezvoltarea bacteriilor in produsul respectiv, acestia sunt de multe ori nesanatosi . Acestia sunt nocivi pentru organism, in unele cercetari fiind considerati potentiali cancerigeni. 

Dar exista conservanti naturali? Nu chiar. Exista substante naturale, care impiedica dezvoltarea microbiana, dar care nu asigura o protectie cu spectru larg, nu pot lupta impotriva tuturor microbilor. Uleiurile esentiale ar putea fi o varianta organica de conservare, dar e nevoie de concentratii foarte mari pentru a fi eficiente. Deci un conservant natural nu poate fi la fel de eficient ca unul sintetic.

De aceea produsele naturale, fara conservanti, nu pot avea un termen de valabiliatate atat de mare ca un produs commercial. De aceea acestea sunt produse in loturi mici si se utilizeaza intr-o perioada relativa scurta de timp. Astfel produsele vor ramane in stare proaspata si se va elimina necesitatea folosirii conservantilor.

Formularea produselor anhidre (care nu contin apa) este un alt mod de a elimina necesitatea  folosirii conservantilor antimicrobieni chimici . Vitamina E este un antioxidant minunat care prelungeste durata de viata a cosmeticelor anhidre, prin prevenirea rancezirii uleiurilor din compozitie. Extractul de rozmarin actioneaza ca un antioxidant natural si protejeaza uleiurile impotriva rancezirii.

Razele directe ale soarelui, caldura, umezeala si bacteriile de pe degete pot fi daunatoare pentru produsele cosmetice naturale. De aceea ele trebuie depozitate intr-un loc racoros si uscat, ferit de lumina directa (nu neaparat la frigider, daca temperatura mediului ambient nu depaseste 25 grade celsius). Cele care contin si apa se conserva mai bine la frigider. Ambalajele produselor e bine sa fie opace, astfel se asigura protectia fata de efectele nocive ale soarelui. Ambalajul trebuie inchis bine. Expuse la aer produsele naturale se pot oxida si astfel rancezesc mai repede.

O varianta naturala pentru conservarea produselor cosmetice care contin apa este extractul natural din samburi de grapefruit. Acesta se obtine din samburi de grapefruit prin fermentare si are rol antibacterian, antifungic, impiedica dezvoltarea mucegaiurilor. Dar si cu acest conservant produsul trebuie depozitat la loc uscat si racoros, iar termenul de valabilitate este aproximativ trei luni.

Daca produsul isi schimba mirosul si textura nu-l mai utilizati. Produsele cosmetice care nu contin apa pot fi folosite si dupa perioada de expirare, atata timp cat nu-si schimba mirosul si textura. Vara, daca produsele sunt expuse la temperaturi ridicate vor avea o consistenta mai lichida, in timp ce iarna pot avea o consistenta mai solida. Este un lucru firesc, proprietatile produselor nefiind afectate. Isi vor recapata consistenta daca sunt introduse cateva ore la frigider.

Pentru a va putea bucura de prospetimea unui produs pentru mai mult timp depozitati-l intr-un loc racoros si uscat, ferit de lumina directa.

1 comentarii:

  1. Poate ca nici nu e nevoie sa reziste f. mult - sa folosim produsul natural cat mai repede, cand proprietatile sale sunt la valori maxime. S-a terminat, achizitionam sau realizam un altul :)

    RăspundețiȘtergere