miercuri, 15 mai 2013

Despre parabeni


Acest articol se concentreaza pe utilizarea parabenilor in produsele cosmetice. Aceasta familie de produse chimice a ridicat multe semne de intrebare multor cercetatori din domeniul sanatatii  datorita unor dovezi care arata unele probleme in ceea ce priveste utilizarea lor. Sunt dovezi ca parabenii se acumuleaza in piele si pot fi identificati ca prezenti in doar cateva minute dupa folosire. Se banuieste ca ar avea efecte adverse asupra organismului. Un studiu a constatat parabeni prezenti in tesutul mamar la 18 din cele 20 de paciente diagnosticate cu cancer de san. Pentru ca prezenta nu dovedeste si cauzalitatea, cercetatorii au demarat mai multe studii in această privinta. Se crede că parabeni au fost introdusi in piele prin aplicarea antiperspirantelor care contin parabeni. Deoarece uzul cosmetic implica patrunderea in tesuturile organismului, fara a trece prin procesul digestiv, produsele chimice raman intacte in tesut. Nu se stie inca cum afecteaza acest lucru tesutul din jur.

Parabenii sunt o familie de esteri alchilici ai acidului para-hidroxibenzoic care difera prin diversi substituenti chimici. Cei sase larg comercializati esteri ai acidului para-hidroxibenzoic sunt metilparaben, etilparaben, propilparaben, isobutylparaben, butilparabenul, si benzilparaben. Acestia difera prin solubilitatea si gama lor de activitate antimicrobiana. Aceste proprietati antibacteriene si antifungice dau parabenilor calitatile lor de conservare atat de apreciate de catre producatori,  mentinand prospetimea produselor cosmetice si alimentare. Intrebarea este:  Nu folosim o substanta potential nociva pentru a ne proteja impotriva bacteriilor si ciupercilor, si este acest compromis cu adevarat necesar?

Parabenii au fost studiati si din punct de vedere al reactiilor alergice. In timp ce unele persoane au avut astfel de reactii, nu s-a constatat ca acest grup este suficient de mare pentru a preciza cu siguranta daca utilizarea lor ridica cu adevarat probleme.

Parabenii au prezentat activitate estrogenica in mai multe teste. Cu alte cuvinte, aceste substante chimice imita hormonii propriului corp si pot perturba functiile endocrine.

In plus, Agentia pentru Protectia Mediului - SUA (EPA) ( din pacate astfel de studii se fac doar in strainatate) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la deversarea continua de astfel de produse chimice in sistemele de tratare a apelor uzate. Aceasta poluare ar putea fi un risc pentru organismele acvatice. Studiile din Europa au descoperit alte substante chimice care afectează sistemul endocrin  in tesuturile de peste si in laptele matern, deci se crede ca problema poluarii ar putea fi adevarata.

A doua mare problema ridicata de parabeni si alte substante chimice periculoase, este faptul ca nu sunt reglementate ingredientele din produsele cosmetice. Forurile competente pot publica liste de aditivi pe care ii considera daunatori si sa se bazeze pe niste producatori seriosi care vor respecta directivele lor. 

A fost doar un astfel de grup care a militat pentru eliminarea substantelor chimice toxice din cosmetice. Women's Voices for the Earth, un grup de activiste cu sediul in Montana (www.womenandenvironment.org), a creat o coalitie de grupuri avand ca obiectiv protectia mediului si sanatatea publica. The Campaign for Safe Cosmetics (www.safecosmetics.org) pune presiune pe industria de sanatate si frumusete pentru a elimina treptat utilizarea de substante chimice care sunt cunoscute sau presupuse a fi cancerigene sau mutagene. Uniunea Europeană (UE) a deschis calea, interzicand utilizarea acestor substante incepand  cu anul 2003. Consumatorii pot vizita, de asemenea, pagina de internet a Environmental Working Group (www.ewg.org) si cercetare "Skin Deep", o evaluare a sigurantei ingredientelor din produsele de ingrijire personala.

O intrebare fundamentala este daca folosirea parabenilor este cu adevarat necesara. Poate se gasesc in cantitati mici in produsele cosmetice, dar daca te gandesti cate produse cosmetice folosesti in decursul unei vieti, mai ales daca esti femeie, probabil se ajunge la o cantitate considerabila care iti poate afecta sanatatea.

In final, tu esti cea care decide.

Sursa: naturalnews.com

1 comentarii: