vineri, 2 iunie 2017

Istoria cosmeticelor de la vechii egipteni pana azi.

Istoria cosmeticelor pornind de la vechii egipteni si pana in zilele noastre. Transformarile prin care au trecut cosmeticele o sa te faca sa intelegi industria cosmeticelor asa cum este ea azi.

Egiptenii antici

Există multe lucruri stiute despre produsele cosmetice, dar ati stiut ca vechii egipteni si Cleopatra au fost considerati a fi printre primii care au folosit cosmeticele inainte de anul 4000 i.Hr.?

Egiptenii isi vopseau sprancenele si genele cu Kohl - o cremă facută din grasimea oilor amestecata cu plumb sau antimoniu pulbere si funingine. Egiptenii vechi au fost de asemenea cunoscuti pentru baile in lapte si miere prin care sperau sa obtina o piele moale si catifelata.

Romanii si Grecii

În jurul anului 100, romanii foloseau vinul pentru a obtine obraji rosii folosindu-l ca si fard sau creta pentru a obtine un aspect palid și albicioas.Ei au creat si tratamente pentru acnee prin combinarea fainii de orz cu unt.

Romanii isi vopseau parul dar pentru ca foloseau lesie foarte multi dintre ei si-au pierdut parul astfel au fost nevoiti sa poarte peruci. De asemenea mai foloseau si sucul fruncrelor de padure pentru a-si colora obrajii si buzele. Pentru colorarea genelor ei foloseau tamanie neagra.

Evul Mediu

Spre deosebire de acum, cand toata lumea doreste un corp bronzat, in Evul Mediu sa fii palid insemna etalonul in materie de frumusete.
Femeile doreau asa de mult sa fie palide incat se lasau pictate pentru a obtine aspectul incolor. Fardul de ochi colorat, cum ar fi albastru, verde, gri si maro, si tatuajele au devenit populare in această perioadia.

Secolele 15-16

In aceasta prioada singurii care foloseau cosmetice erau membrii regalitatii si membrii curtilor regale.
Parfumurile deveneau din ce in ce mai populare in Franta si au inceput sa fie folosite substante de albire pentru fata.
Din pacate aceste substante de albire contineau carbonat, hidroxid si oxid de plumb care au patruns in corp cauzand o multitudine de boli si uneori au dus la paralizia sau moartea celor care le-au utilizat.

Anii 1800

In anii 1800, aproape toate clasele sociale au ajuns sa foloseasca produse cosmetice, dar multe produse contineau incă ingrediente foarte toxice.
Fardul pentru ochi si balsamul pentru buze contineau ingrediente otravitoare, cum ar fi sulfura de mercur si arsenic. Oxidul de zinc, care este folosit si astazi, a fost introdus ca o pulbere faciala pentru inlocuirea versiunilor pe baza de arsenic.

Anii 1900

In anii 1900, industria cosmetica a început să crească substanțial.
In 1913, mascara ambalata asa cum o stim astazi a fost dezvoltata de chimistul si parfumierul francez Eugene Rimmel.
Produsul a fost un pic inconsistent, dar netoxic asa incat a devenit popular in intreaga Europa.
Acceptarea la nivel mondial a rimelului a aparut atunci cand T.L. Williams a dezvoltat un ambalaj similar pentru noua sa companie, Maybelline.
In anii 1900, machiajul a devenit o cale pentru femei sa se exprime. Femeile purtau machiajul potrivit stilului si gustului lor si nu se supuneau strict tendintelor.

Zilele noastre

Industria cosmeticelor si a frumusetii reprezinta peste 20 de miliarde de dolari in vanzari anuale si este in continua crestere.
Accentul este pus pe produsele anti-imbatranire si pe cele care ne fac sa aratam mai tinere.
Sunt folosite multe forme de machiaj - de la aspectul natural pană la un aspectul dramatic, teatral.
Cu toate ca produsele cosmetice s-au schimbat drastic pe tot parcursul istoriei, scopul nostru de a arata cat mai bine ramane acelasi.
Majoritatea dintre noi s-ar pierde fară inventia stralucitoare cunoscuta sub numele de machiaj!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu