luni, 29 aprilie 2019

Cosmetica în anii 1920 - începutul revoluției modei

După o lungă perioadă de timp în care produsele cosmetice nu s-au bucurat de încrederea populației, începutul secolului al XX-lea a adus începutul revoluției în modă lucru care a promovat folosirea cosmeticelor și a determinat popularitatea lor de azi. Această schimbare a fost propulsată de progresele rapide ale chimiei, producției industriale automatizate, comunicațiilor între țări și continente, precum și de creșterea în popularitate a baletului, arta scenică, filmul și fotografia.Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, moda în Europa și America de Nord a început încet să treacă de la stilurile victoriene tradiționale la noua epocă a produselor cosmetice. Producătorii francezi au început să producă primele rujuri folosind avantajele revoluției tehnologice, actorii și dansatorii de scenă au cerut produse avansate pentru noile lor spectacole în fața aparatelor de fotografiat alb-negru timpurii. În cele din urmă, la începutul anilor 1900, vânzările de produse cosmetice au început să crească și să atragă tot mai multă atenție. Chimiști, cosmetologi, magnați industriali și designerii au adoptat repede această industrie înfloritoare și profitabilă, făcând progrese incredibile într-un interval de câțiva ani.

Până în anii ‘20, noua generație de femei care a fost crescută într-un mediul în continuă schimbare a decis că a sosit timpul să renunțe la stilul victorian tradițional și să adopte ceva nou. Acest nou stil care a devenit fenomen la nivel mondial a fost Flapper, un stil de moda unic, care a folosit cosmetice pentru a obține aspectul ochilor închiși, buzele roșii, lacurile roșii, rimelul și bronzul. Cu noi produse pe piață în fiecare zi, femeile din anii ‘20 au îmbrățișat această nouă viață și au început o eră de viață de noapte, jazz, sexualitate, teatru și artă. 

Noi produse cum ar fi rujul (popularizat de către Maurice Levy în 1915), bronzarea (Coco Chanel în 1920), mascara (Maybelline în 1917), vopsele sintetice pentru păr (1907) și creioanele de sprâncene le-au oferit designerilor noi orizonturi și multă libertate în definirea look-urilor noi și extravagante cu repeziciune asimilate de către faimoasele actrițe de film și teatru  precum și de vedete din muzică. 

Anii 1930 au fost o perioada “art deco”, unde femeile s-au întors la piele palidă, pudră de față, machiaj de ochi negru, ruj subțire și unghii roșii. Odată cu cel de-al doilea război mondial, moda s-a schimbat radical. Raționalizare a limitat producția de produse cosmetice, ceea ce a dus la o schimbare a stilurilor în modă. În decursul acelui deceniu, aspectul natural, cu o utilizare simplă și subtilă a produselor cosmetice, a fost cel mai popular, permițând femeilor care au început să lucreze pentru industria de război să își prezinte feminitatea chiar și în condițiile din fabrică. Actrițele populare din acea perioada (precum Ava Gardner, Ingrid Bergman și Rita Hayworth) au urmat acea tendința, concentrându-și machiajul aproape exclusiv la rujuri și rimeluri care au fost prezentate în stiluri atrăgătoare, dar nu exagerate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu